Τοπικά Συμβούλια νέων

Γράφει ο Γρηγόρης Μαλτέζος

  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Τοπικά Συμβούλια Νέων ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ !
  • Νέος θεσμός για τη συμμετοχή των νέων στα κοινά

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους νέους και τις νέες, ηλικίας 15-28 ετών, να συμμετέχουν ενεργά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Μόνη προϋπόθεση, να έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

TopikaSimvouliaNewn

  • Είσαι νέος ή νέα από 15 έως 28 ετών ;
  • Θέλεις να εκφράσεις τις απόψεις και τις θέσεις σου για θέματα που αφορούν την καθημερινή σου ζωή στην περιοχή σου;
  • Έλα στα Τοπικά Συμβούλια Νέων του Δήμου ή της Κοινότητας σου , μίλα για τους προβληματισμούς σου και πάρε πρωτοβουλία για ότι σε ενδιαφέρει και σ΄απασχολεί.

Τι είναι τα τοπικά συμβούλια νέων ;

Τα τοπικά Συμβούλια Νέων υπάρχουν και λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπουν στους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες. topika-suvoulia-neon-2

Σήμερα , γίνονται πλέον θεσμός και στη χώρα μας με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς , σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και το Υπουργεί Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Τα τοπικά Συμβούλια Νέων είναι ο φορέας που πάντα ζητούσες για να προβάλεις και να δίνεις λύσεις στα προβλήματα που αφορούν εσένα και τον τόπο σου. Η ενεργή συμμετοχή σου σημαίνει ότι η φωνή σου ακούγεται! Οι απόψεις σου γίνονται σημαντικές για όλους.

Πως μπορώ να συμμέτεχω;

Κατ΄αρχήν πρέπει να είσαι από 15 έως 25 ετών και να είσαι εγγεγραμμένος στα δηματολόγια του δήμου ή της κοινότητας.

  1. Κάνεις αίτηση στο Δήμο ή την Κοινότητα σου για να γραφτείς στο Μητρώο Νέων που θα ανοίξει αμέσως μετά τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.
  2. Παίρνεις μέρος στην ψηφοφορία για να εκλέξεις τα μέλη ή να εκλεγείς εσύ ο ίδιος/ίδια ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Νέων. Αυτό μπορεί να είναι από Πενταμελές έως Ενδεκαμελές , ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων του Δήμου ή της Κοινότητας σου, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
  3. Εάν εκλεγείς μέλος του Συμβουλίου , στην πρώτη συνεδρίαση του, ψηφίζεις για την εκλογή Προέδρου. Αναπληρωτή Προέδρου , Γραμματέα και Ταμία.
  4. Σε κάθε περίπτωση , παίρνεις μέρος στις Δημόσιες συνεδριάσεις της Συνέλευσης του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου Νέων , για να εκφράσεις τις απόψεις και τα θέματα που σε αφορούν. Έτσι , το Συμβούλιο Νέν , μέσω του Προέδρου του, θα προωθήσει όλες τις απόψεις , τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.

Πως θα λειτουργούν τα τοπικά συμβούλια νέων;

topika-suvoulia-neon-1

Ο Δήμος ή η Κοινότητα αναλαμβάνει την υποχρέωση για την καλή λειτουργία του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου Νέων αντίστοιχα.

Όλα τα Τοπικά Συμβούλια Νέων θα συνεργάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για όλες τις εκδηλώσεις των Τοπικών Συμβουλίων Νέων ( ημερίδες, έρευνες , πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες ) προβλέπεται συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εσωτερικών , Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.


Τα τοπικά Συμβούλια Νέων προωθούν την ενεργό συμμετοχή σου στα τοπικά κοινά,κάτι που είναι βασικός άξοναςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης

στην πολιτική της για τους νέους.

Λοιπόν , τι λες;

Έχουμε συμβούλιο! Είσαι μέσα;

επιλέξτε εδώ για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο pdf με το Σύντομο Ιστορικό-Θεσμοθέτηση Τοπικών Συμβουλίων Νέων (41,9 Kb)

επιλέξτε εδώ για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο pdf με το Νόμο 3443 (1,56 MB)

επιλέξτε εδώ για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο pdf με το Νόμο 3577 (610 Kb)


ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ : Γρηγόρης θ.Μαλτέζος
– Ενεργειολόγος Μηχανικός
Ενέργεια – Περιβάλλον – Πολιτισμός
τηλ 6932.313.108
e-mail: maltezos@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: