Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ( ένα θαύμα της αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας)

 •  
     

  Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ- Παρουσίασηmichanismos.jpg
  στον κινηματογραφο ‘Τιτινα’ στην Αιγινα, στις 17-2-08 Κυριακή και ώρα 11:00 το πρωί.
  Υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας Τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, στα οποία κατέληξε μέχρι πέρυσι η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
  θα παρουσιάσουν τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Μελέτης : Γ. Μπιτσάκης, Ερευνητής και Α. Τσέλικας, Παλαιογράφος,
  Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε στη αρχή του προηγούμενου αιώνα απο ψαράδες σε αρχαίο ναυάγιο του 2ου π.χ. αιώνα και φυλάχθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Έχει γίνει αντικείμενο κάποιων ερευνών ήδη πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημερινή νέα Διεθνής Ομάδα Μελέτης έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και αποτελείται απο 20 περίπου μέλη με μεγάλη εξειδίκευση (αστρονόμοι, μαθηματικοί, φυσικοί, αρχαιολόγοι κλπ.).

Πρόκειται για πολύπλοκο μηχανισμό που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μετράει το χρονο κατά το Αιγυπτιακό, το Βαβυλωνιακό και το αρχαιοελληνικό ημερολόγιο, και προβλέπει εκλείψεις ηλιου και σελήνης. Η μελέτη του επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι οι γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας, έχει ο υπό ίδρυση Σύλλογος Φίλων των Παραδοσιακών Σκαφών, με έδρα την Αίγινα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (Παράρτημα στην Ιστορία της Τεχνολογίας του Στ. Γ. Φραγκόπουλου)

Το πρόγραμμα έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων – Αρθρο της Ιωάννας Σουφλέρη στο ΒΗΜΑ

Αρέσει σε %d bloggers: