ΒΑΣΤΑ ΚΑΥΜΕΝΗ ΦΥΣΤΙΚΙΑ – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΑΣΤΑ ΚΑΗΜΕΝΗ ΦΙΣΤΙΚΙΑ… – ΚΥΡΙΑΚΗ 11/05/08 – ΑΙΓΙΝΑ ΣΙΝΕ ΤΙΤΙΝΑ

Ένα ανοιχτό δι-επαγγελματικό και δι-επιστημονικό στρογγυλό τραπέζι για τη σωτηρία της αιγινήτικης φιστικιάς! Η δημόσια εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θερμή πρόσκληση για παρεμβάσεις όλων των ενδιαφερομένων, οργανώνεται την Κυριακή 11 Μαΐου στην Αίγινα- Σινέ Τιτίνα 10:30- 14:30. Η πρωτοβουλία και η επιμέλεια της διοργάνωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας, και την συμμετοχή του Συνεταιρισμού φιστικοπαραγωγών, ανήκουν στον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας.

« Βάστα καημένη φιστικιά! Υπενθυμίζοντας τη δραματική παραίνεση του ποιητή προς τους «ελεύθερους πολιορκημένους» του Μεσολογγίου, το σύνθημά μας είναι ξεκάθαρο. Και πιστεύουμε πως θα έχει την επιδιωκόμενη απήχηση. Οι πάντα θαλεροί φιστικώνες της Αίγινας είναι κι αυτοί ένα ντόπιο καμάρι και η καλύτερη ίσως εγγύηση για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και της οικολογικής ισορροπίας του νησιού.» , δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών, κ. Στράτος Πανταβός. «Το φιστίκι, σήμα κατατεθέν της Αίγινας και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, μην το ξεχνάμε κι αυτό, είναι ένα δοκιμασμένο γεωργικό και εμπορικό προϊόν που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια έχει την δυνατότητα για άνοιγμα νέων προοπτικών» τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών κ. Νίκος Σταμπουλής.

Η εκδήλωση έχει ως στόχο να εξετάσει τους «νέους δρόμους» που ανοίγονται για το φιστίκι στις αρχές του 21ου αιώνα. Η οικολογική καλλιέργεια– μέγα ζήτημα περιβαλλοντικής και υγειονομικής ευθύνης που απασχολεί τόσο τους ευσυνείδητους παραγωγούς όσο και τους όλο και πιο απαιτητικούς και εκλεπτυσμένους καταναλωτές-, η ανάλογη φερέγγυα πιστοποίηση, η ανάδειξη των διαιτητικών προσόντων και των άλλων διατροφικών ιδιαιτεροτήτων του νοστιμότατου κατά γενική ομολογία καρπού των τοπικών φιστικόδεντρων, οι συντονισμένες προσπάθειες για μια νέα πιο ευφάνταστη προώθηση των πωλήσεων του αναβαθμισμένου προϊόντος, όλα αυτά είναι συνθήκες που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευχερέστερη και αποδοτικότερη τοποθέτηση του φιστικιού στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

Θα καταθέσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας, αλλά και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε από τις εμπειρίες και τις καλές πρακτικές τρίτων. Συγκεκριμένα, με χαρά αποδέχθηκαν την πρόσκληση και θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση παράγοντες και δημοτικές αρχές του Σικελικού Bronte– τετραμελής αντιπροσωπεία με επί κεφαλής τον αντιδήμαρχο της πόλης. Είναι γνωστή η επίδοση της περιοχής αυτής της Σικελίας στην ποιοτική φιστικοκοκαλλιέργεια, με έμφαση στην εκλεκτή «ψίχα», ενώ μεγάλη διεθνή αναγνώριση έχει πλέον και η τοπική ετήσια «γιορτή του φιστικιού» με εμφανή πολιτιστικά αλλά και εμπορικά/ τουριστικά οφέλη. Μένοντας στις επιτυχημένες προσπάθειες άλλων παραγωγικών και εμπορικών φορέων, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή στο στρογγυλό τραπέζι του Διευθύνοντος Συμβούλου του Mastihashop, κ. Μανδάλα. Η αναβάθμιση της χιώτικης μαστίχας, που αυτήν τη στιγμή συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο περιζήτητα , «καυτά» τοπικά προϊόντα του κόσμου, είναι έργο της εταιρίας του. Η μαστίχα και το φιστίκι μπορεί να μην ταυτίζονται, όμως ως «πολυμορφικά»- πολλαπλών χρήσεων-, υγιεινά και ασφαλώς απολαυστικά τοπικά προϊόντα, με κατοχυρωμένη την αποκλειστικότητά τους, μπορούν να ακολουθήσουν παράλληλους δρόμους. Επιβάλλεται τουλάχιστον να τους εξερευνήσουμε.

Στην υπηρεσία των κεντρικών στόχων της εκδήλωσης, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται εξ άλλου οι εισηγήσεις της κ. Ε. Κυπραίου Γεν. Γραμματέως του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, του κ. Γ. Παρταφύλλα, γεωπόνου ειδικευμένου στη βιολογική καλλιέργεια, του κ. Μ. Κουλουρούδη, εκπροσώπου του οργανισμού πιστοποίησης ΔΗΩ και της επ. Καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου διατροφολόγου κ. Μ. Καψοκεφάλου. Είναι όλοι καταξιωμένοι επιστήμονες/ειδήμονες που συνεισφέρουν αφιλοκερδώς τον «γνωστικό οβολό» τους στην προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και εμπορίας του καμαρωτού μας φιστικιού. Με απώτερη προφανώς φιλοδοξία τη διατήρηση του οικολογικού ισοζυγίου του νησιού και τη διαφύλαξη της ποιότητας της καθημερινής ζωής και της πολιτιστικής, οικονομικής και τουριστικής παράδοσης της Αίγινας.

Μιλώντας όμως για τουρισμό, δεν γίνεται βέβαια να λογαριάσουμε χωρίς τον… ξενοδόχο. Που στην προκειμένη περίπτωση είναι όλοι οι καλλιεργητές, λιανοπωλητές και χονδροπωλητές φιστικιού, οι τοπικοί Σύλλογοι και Σύνδεσμοι, ο Συνεταιρισμός και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, οι έμπειροι τοπικοί γεωπόνοι, οι μεγάλοι, μεσαίοι αλλά και μικροί ιδιοκτήτες, που οι φιστικιές τους είναι είτε βασική πηγή εισοδήματος είτε, απλώς, μεράκι, χαρά ζωής και γνήσια αισθητική «επιμέλεια εαυτού». Οι παρεμβάσεις στη δημόσια συζήτηση όλων αυτών των εταίρων και «κοινωνικών μετόχων», όχι μόνον είναι ευπρόσδεκτες, παρά και απαιτούνται. Και από αυτές θα κριθεί τελικώς η επιτυχία της όλης προσπάθειας.

Ο Δήμος της Αίγινας έχει στηρίξει από την αρχή και θέσει υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση, και ο Δήμαρχος κ. Π. Κουκούλης θα χαιρετίσει την εκδήλωση, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Ο Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών υποστηρίζει και συμμετέχει με θέρμη στο εγχείρημα, ενώ θερμές ευχαριστίες οφείλονται, τέλος, προς τους ευγενείς μεγάλους χορηγούς της εκδήλωσης, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., που η μπίρα της ΑΜSTEL «παντρεύεται» άλλωστε τόσο ταιριαστά με τον εκλεκτό ξηρό καρπό μας!

Γιορτή, δίχως ένα κάποιο, μικρό έστω, «ξεφάντωμα» δε γίνεται! Μέσα και γύρω από το Σινε- Τιτίνα, η αίθουσα του οποίου τόσο ευγενικά προσφέρθηκε ως χώρος διεξαγωγής της ημερίδας, Ο Σύλλογος Γυναικών ‘ η Αφαία ‘ θα φροντίσει να μας το προσφέρει. Με νοστιμιές και λιχουδιές, με κύριο πάντα συστατικό το φιστίκι, που θα ετοιμάσουν τα μέλη του, προκομμένες Αιγινήτισσες απ’ όλα τα προνομιακά μέρη του νησιού. Θερμές ευχαριστίες εδώ για τη συμπαράσταση στην πρόεδρο κ. Σοφία Κοντουδάκη, την αντιπρόεδρο κ. Βάντα Βάρτζελη και την ακούραστη και πάντα ενθουσιώδη κ. Λίνα Πετρίτη. Και μια τελευταία «νόστιμη» έκπληξη: ο γνωστός Ιταλός και πολιτογραφημένος πλέον Αθηναίος chef Fabrizio Buliani σε παράλληλη εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 19/05/08 δημιουργεί ειδικά για την περίσταση μια σειρά από μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές προτάσεις υψηλών προδιαγραφών, που τιμούν πάντα και ανταμείβονται δεόντως από τον χαρισματικό καρπό της αιγινήτικης φιστικιάς. Δεν θα’ ταν κρίμα κι άδικο να μη σκύψουμε ξανά όλοι εμείς με αγάπη και σεβασμό πάνω από αυτά τα δέντρα μας ;.

Για περισσότερες πληροφορίες στην οργανωτική ομάδα :

Βάσω Κανελλοπούλου 6977 050016

Κορίνα Γέσσεν 6945 852245

H. P. Coulon 22970 26535

Δημήτρης Ποταμιάνος 22970 22811 6932 570138

Στράτος Πανταβός 210 7513346 6944 594800

Αρέσει σε %d bloggers: