Κώστας Γαλάρης

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

Τι μπορεί κανείς να ζωγραφίσει σήμερα, στην πολυτάραχη
και αδιέξοδη εποχή μας που όλα γύρω μας καίγονται και
γκρεμίζονται;

Αχόρταγα η γη ρουφά τους άψητους καρπούς της σποράς,
την συνέχεια. Και το αίμα μπόλικο ζωγραφίζει στο χώμα
τον θάνατο, την ανυπαρξία.

Τι θα μπορούσε λοιπόν κανείς να Ζωγραφίσει; Την χαρά,
την ελπίδα, την αισιοδοξία; Ζωγραφικές παραστάσεις που
σε κάνουν να ηρεμείς, να ξεχνάς και να εφησυχάζεις.

Η τέχνη όμως δεν στρατεύεται, είναι μια συνεχής
επανάσταση, μια αρμονική συνουσία σε όλο της το
μεγαλείο χωρίς να επιδέχεται ούτε τον παραμικρό βιασμό.
Ο ζωγράφος, ο ελεύθερος σκλάβος της που αφήνει όλες του
τις αισθήσεις να πάλλονται στις δικές του δονήσεις.

Αυτό είναι το αναπόφευκτο του δημιουργού. Ακούγοντας
κι εγώ την φωνή της ψυχής μου το ένστικτο μου έγραψα
στους καμβάδες μου, την βία, τον θάνατο, την επανάσταση της
ψυχής. Συμπλέγματα, μηνύματα και ερωτηματικά.

Ας προβληματιστούμε λοιπόν και μέσα από σχέδια και
χρώματα ας ψάξουμε να βρούμε τις χαμένες αξίες, την
συνέχεια της ζωής που τόσο απλόχερα πετάξαμε και
πετάμε.
ΑΙΓΙΝΑ  ΙΟΥΛΙΟΣ 1993
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΛΑΡΗΣ

( από το σημείωμα του ζωγράφου  στην παρουσίαση της ζωγραφικής του δουλειάς στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας 22-30/8/2009)
^^^^^^^^^

Οσα δεν μπορεί να εξηγήσει ενα βιβλίο ψυχολογίας για τον φόβο , την μελαγχολία, την αισιοδοξία , την εσωτερική αναζήτηση και άλλες ανθρώπινες καταστάσεις μπορεί να τα αποδώσει με πληρότητα το ευαίσθητο πινέλο του Κώστα Γαλάρη.
Ο θεατής θα διακρίνει στα έργα του ενα θησαυρό από μυνήματα που αφορούν το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον των περισσότερο ουσιαστικών στοιχείων της ανθρώπινης ύπαρξης . Ετσι ο Κώστας Γαλάρης με την τέχνη του δεν ζωγραφίζει απλά αλλά ψυχολογεί και φιλοσοφεί . ( ΚΕΙΜΕΝΟ : Γιάννης Νέστορος)

********

ΑΝΑΛΥΣΗ του ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΛΑΡΗ    » ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ»

Γράφει ο  Γιάννης Νέστορος , Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας Παεπιστημίου Κρήτης

exousiastisΟ Εξουσιαστής, λάδι σε μουσαμά 100χ150 εκ. Ξεκίνησε το 1985 και τελείωσε το 1988 . Παρουσιάστηκε για πρώτη  φορά στο κοινό τον Ιούλιο του 1990 στην ατομική έκθεση του Ζωγράφου στον Πύργο Μαρκέλλου στην Αίγινα.
Το έργο συμβολίζει κάθε μορφή εξουσίας, από τον δεσποτισμό μέχρι την μητριαρχία, από την ιερά εξέταση του Μεσαίωνα μέχρι την εξουσία της Δημοκρατίας.
Τα ρούχα του Εξουσιαστή ζωγραφίστηκαν να δημιουργουν την εντύπωση ότι βρίσκονται πιό μπροστά από το πρόσωπο της φιγούρας για να τονιστεί ο συμβολισμός ότι δεν είναι η στολή που ασκεί την εξουσία αλλα ο άνθρωπος πίσω από αυτήν.
Το πρόσωπο του Εξουσιαστή διαθέτει τρείς διαφορετικές εκφράσεις . Από μπροστά έχει θριαμβευτικό ύφος, ενώ ταυτόχρονο δείχνει σκεφτικός σαν να αναλογίζεται τις συνέπειες της εξουσίας του ( η μοναξιά της εξουσίας κλπ), από αριστερά ο εξουσιαστής φαίνεται σκληρός και αυταρχικός, ενώ από δεξιά έχει μια μειλίχια έκφραση και ενα πράο χαμόγελο.
Γενικά ο Εξουσιατής παρουσιάζεται να υποκρίνεται ότι δε φοβάται αλλά κατά βάθος φοβάται μήπως χάσει την εξουσία που ασκεί.
Τα χρώματα έχουν μεγάλη ποικιλία, από τα πιό δεσποτικά και αλλαζονικά μέχρι τα πιό ήπια όπως και οι διάφορες μορφές εξουσίας.
Η φιγούρα του πίνακα φαίνεται να προχωράει μπροστά και να βγαίνει από τον πίνακα , κινούμενη πρός το μέρος του παρατηρητή, απ οποιαδήποτε οπτική γωνία και απόσταση κοιτάξουμε τον πίνακα αυτόν

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Γαλάρης γεννήθηκε στον Μεσαγρό της Αίγινας το 1939. Καταγόμενος από την γνωστή εμπορική οικογένεια της Αίγινας και του Πειραιά , τους Γαλάρηδες, αφοσιώθηκε από πολύ μικρός στην τέχνη. Σε ηλικία 6 ετών φτάχνει το πρώτο του γλυπτό χρησιμοποιώντας ώς εργαλεία εναν κλαδιούχο και ενα σκαλιστήρι.
k.galarisΑπό τότε ώς σήμερα η περιπλάνησή τη του στον χώρο απαριθεμεί περισσότερα από 2000 λάδια σε μουσαμά.Από το 1988 παρουσιάζει το έργο του στην Αίγινα μέ ετήσιες εκθέσεις , έχει επίσης παρουσιάσει στο Α πανελλήνιο Σεμινάριο Ψυχοθεραπείας ( Αμφιάραια 1990) μιά σειρά πίνακες για τον Αμφιάραο και το θέμα των ναρκωτικών. Το 1990 παρουσίασε έργα του σχετικά  με το θέμα της επιθετικότητας σε επιστημονικό συνέδριο που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. Μιά σειρά πίνακές του μέ τίτλο » Ψυχογραφίες» εκτέθηκαν το 1992 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης.   Η ποιό πρόσφατη παρουσίαση έργων του έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας 22 – 30 Αυγούστου 2009.

Αρέσει σε %d bloggers: