Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ του Βασίλη Κουτουζή

Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Αναπαράσταση

Αναπαράσταση από το θίασο Μπάμπη Κράλιοβιτς

στην Αίγινα, τον Ιανουάριο του 1971

Σενάριο: Βασίλης Παν. Κουτουζής

Πειραιάς 1971

ΠΡΟΣΩΠΑ:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

ΠΑΡΚΕΡ Αγγλος Ναύαρχος

ΛΕΜΠΛΑΝ Γάλλος Ναύαρχος

ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Γ.Μαυρομιχάλης, Ι.Μηλαϊτης

Ι.Νάκος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν. Ρενιέρης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ Χριστ. Αινιάν

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΪΡΗΣ Ιεροκήρυξ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ Γρηγόριος Μοίρας

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ Εσωτερικών – Αστυνομίας Αν.Λόντος

Οικονομικών Π.Λιδωρίκης

Στρατιωτικών Α. Βλαχόπουλος

Ναυτικών – Εξωτερικών Γ. Γλαράκης

Δικαιοσύνης Μ. Σούτσος

10 Βουλευταί, 10 Οπλαργηγοί, 6 Ναύτες ξένοι, 2 Ναυτικοί Αιγινίται

Οδηγοί ίππων, 6 Αστυνομικοί της εποχής, Λαός της εποχής, 1828.

ΧΩΡΟΣ: Το λιμάνι της Αίγινας, η Μητρόπολη, το Κυβερνείο

1

ΣΚΗΝΙΚΟ: Στο λιμάνι της Αίγινας, στις 12 Ιανουαρίου του 1828, κόσμος πολύς έχει μαζευτεί για να παρακολουθήσει την άφιξη του Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος. Ολοι κρατάνε κλάδους ελιάς και δάφνης· Ενα τμήμα στην προκυμαία είναι ελεύθερο για την αποβίβαση του Καποδίστρια. Επίσης ο δρόμος προς την Μητρόπολη είναι ελεύθερος. Στο χώρο αυτό είναι διασκορπισμένοι μερικοί χωροφύλακες της εποχής.

Μουσική υπόκρουση που εντείνεται και χαμηλώνει σιγά- σιγά.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: 12 Ιανουαρίου 1828. Υστερα από τετρακόσια χρόνια φρικτής σκλαβιάς, το πρώτο Ελληνικό κομμάτι γης, αναπνέει τον αέρα της λευτεριάς. Είναι το πρώτο Ελληνικό Κράτος, που εκτείνεται στην Αίγινα στον Πόρο και την Τροιζηνία, τη Σαλαμίνα, την Ελευσίνα και τα Μέγαρα. Οι συνθήκες, όμως, διαβίωσης των κα­τοίκων του νεοσύστατου Κράτους είναι τραγικές! Πείνα, οικονομική ανέχεια, είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τις τραγικές αυτές ημέρες……

(Μουσική υπόκρουση η οποία φθάνει ως τη διαπασών και σβήνει σιγά – σιγά, ενώ στο βάθος του δρόμου εμφανίζονται ιππείς. Φθάνει στην προκυμαία η Αντικυβερνητική Επιτροπή, ο Γραμματέας Εξωτερικών, ο Πρόεδρος και ο γραμματεύς της Βουλής/.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ:

Κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες, ο Ελληνικός Λαός, με ελπίδα, αλλά και αγωνία που σταματάει σχεδόν τους χτύπους της καρδιάς, αναμένει την άφιξη του σωτήρα, του κόμιτα Ιωάννη Καποδίστρια, που η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας επέλεξε για Κυβερνήτη του νεοσύστατου Κράτους. Επικεφαλής του Λαού στην προκυμαία τα μέλη της Αντικυβερνητικής Επιτροπής, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ο Ιωάννης Μηλαϊτης, και ο Ιωανούλης Νάκος, ο Γραμματεύς των Εξωτερικών Γεώργιος Γλαράκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Ρενιέρης και ο Γραμματεύς αυτής Χριστόδουλος Αινιάν./ Ολοι αυτοί συζητούν χαμηλοφώνως/.

/ Μουσική υπόκρουση, εντείνεται και χαμηλώνει όταν αριστερά του λιμανιού εμφανίζεται το δίκροτο που φέρνει τον Καποδίστρια. Ολοι στρέφουν τα βλέμματά τους προς τα εκεί:

ΜΙΑ ΦΩΝΗ: / Με ενθουσιασμό/ Νάτοο…. νάτοοο το καράβι.

ΑΛΛΗ ΦΩΝΗ: Ηρθε ο Κυβερνήτης……

ΦΩΝΗ: Εφθασε ο Σωτήρας μας….

ΦΩΝΗ : Να μας ζήσεις Κυβερνήτα!…..

( Η Αντικυβερνητική Επιτροπή και ο Γραμματεύς επιβιβάζονται σε μια λέμβο και πηγαίνουν να προϋπαντήσουν τον Καποδίστρια. Μόλις φθάνουν κοντά στο δίκροτο, τους υποδέχεται με κανονιοβο­λισμούς, και υψώνει την Ελληνική Σημαία. Ανεβαίνουν πάνω στο σκάφος. Από το μεγάφωνο χαμηλόφωνες συζητήσεις)

ΜΙΑ ΦΩΝΗ: / από το μεγάφωνο /. Καλώς ορίσατε Εξοχότατε…….

2η ΦΩΝΗ: Παρακαλώ να δεχθεί η υψηλότης σας τας ταπεινάς μου ευχάς επί τη αφίξει σας..

3η ΦΩΝΗ: Ας σας βοηθήσει ο Θεός να σώσει το Εθνος! 2

(Μουσική υπόκρουση και μετά από λίγο από μεγάφωνο):

ΦΩΝΗ: Παρακαλώ περάστε στο σαλόνι. Ο καπετάνιος του σκάφους θα παραθέσει πρόγευμα προς τιμήν της Αντικυβερνητικής Επιτροπής.

(Από τα μεγάφωνα χαμηλόφωνες συζητήσεις. Κατόπιν θόρυβος σερβιρίσματος, και γευματιζόντων, θόρυβος ποτηριών/.

ΦΩΝΗ: Εξοχότατε προπίω εις υγείαν σας και εύχομαι, και πιστεύω εις την σωτηρίαν της φιλτάτης μας πατρίδος!.

ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ: Εις υγείαν σας!…

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ. Ας είναι για το καλό του Έθνους!

(Μουσική υπόκρουση. Οσο διαρκεί αυτή η Αντικυβερνητική Επιτροπή, και οι άλλοι επιστρέφουν στην προκυμαία. Μετά την άφιξή τους κατέρχεται από το δίκρο­το στη λέμβο- η οποία έχει Ελληνική Σημαία – ο Καποδίστριας, υπό κανονιοβολισμούς, και μετά από λίγο φτάνει στην προκυμαία, συνοδευό­μενος υπό των ναυάρχων Πάρκερ και Λεμπλάν. Τον υποδέχεται η Αντικυβερνητική Επιτροπή, και οι άλλοι τον χαιρετούν.

ΜΙΑ ΦΩΝΗ : (Με ενθουσιασμό ) Ζήτω ο Κυβερνήτης!

2α ΦΩΝΗ: Ζήτω το Έθνος!

3η ΦΩΝΗ: Ζήθι Κυβερνήτα δια το καλόν της Πατρίδος!

ΦΩΝΗ: Ευλογημένη η στιγμή της αφίξεώς σου!

(Μια γυναίκα γονατίζει μπροστά του. Ο Καποδίστριας χαιρετά με υψωμένο το χέρι και προχωρεί προς τη Μητρόπολη, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι βουλευτές, ο Θεόφιλος Καϊρης, οι οπλαρχηγοί, οι δημογέροντες και πλήθος κόσμου. Η διαδρομή είναι στρωμένη με δάφνες. Μόλις φθάνει ο Καποδίστριας χαρ­μόσυνες κωδωνοκρουσίες. Ενας Ιερέας κρατάει το Ευαγγέλιο. Ο Καποδίστριας το ασπάζεται, του προτείνουν να ανεβεί σε θρονίσκο, αλλά δε δέχεται. Αρχίζει ή δοξολογία).

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ: Ευλογητός ο Θεός νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων…..

/ Υπόκρουση με εκκλησιαστι­κή μουσική, φθάνει ως την διαπασών, και έπειτα σβήνει σιγά –σιγά. Ακολουθεί ομιλία/.

ΚΑΙΡΗΣ: Ουκ άρξω εγώ, ουκ άρξει ο υιός μου εν υμίν· Κύριος άρξει υμών, Κύριος Κυβερνήσει υμάς …..

Εις τοιαύτην λαμπράν και επίσημον ημέραν, Κυβερνήτα της Ελλάδος, κατά την οποίαν σε υπήντησε και σε υπεδέχθη η Πατρίς, εν μέσω ανεκφράστου χαράς και αγαλλιάσεως, εις τοιαύτην λαού των Ελ­λήνων ομήγυριν, εν ω υψώνει φωνήν ευχαριστήριον προς τον Υψιστον, δια την τόσον επιθυμητήν και ευκταίαν έλευσίν σου. Ποίαν αγγελίαν πλέον χαροποιάν ηδύνατό τις να φέρει εις το μέσον εκ μέρους σου, σύμφωνον τω όντι με τα φρονήματα της ψυχής σου, με τα συναισθήματα της καρδίας σου, με τας εγκαρδίους ευχάς όλων των αληθών τέκνων της Ελλάδος και τας μεγάλας ελπίδας, τας οποίας έχουσιν εις εσέ. 3

Τί άλλο ηδύνατο να αναγγείλει πλέον χαρμόσυνον, κατάλληλον μάλιστα, εις τας παρούσας της πατρίδος περιστάσεις, και εχέγγυον της δια σου ελπιζομένης ευτυ­χίας της, παρ ότι αρχηγός Λαού ελευθέρου, ελευθέρως εκλεχθείς υπ αυτού, και υπέσχετο προς αυτόν τον ίδιον και επροσπάθησε να φέρει την έκβασιν.

Ακούσατε, λοιπόν, Λειτουργοί του Υψίστου, ακούσατε σεβάσμιε πρόεδρε και βουλευταί, ακούσατε πολιτικοί, στρατιωτικοί, όλος ο Λαός της Ελλάδος. Κύριος άρξει υμών, Κυβερνήσει υμάς. Δεν θέλουσιν εξουσιάσει εις το εξής πλέον ολέθρια πάθη, όχι χαμερπείς ιδιοτέλειαι, όχι ραδουργίαι, όχι οικείος εάν δεν είναι άξιος, όχι συγγενής, εάν είναι ανεπιτήδειος, όχι φίλος του Κυβερνήτου, εάν δεν έχει ικανότητα, αλλ η ιερά δικαιοσύνη και οι αιώνιοι και αμετάβλητοι νόμοι του ΘΕΟΥ, οι προς κυβέρνησιν ελευθέρου ανθρώ­που διορισθιέντες,θέλουσι κυβερνά…….

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ: Σταμάτησε!….

ΚΑΪΡΗΣ: Όχι!

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Αφήστε τον να συνεχίσει……

ΚΑΪΡΗΣ: Το συμφέρον της πατρίδος, η ευνομία της, η ευτυχία της, η δόξα της, ο θρίαμβός της, θέλουσι διευθύνει και τον νουν και την καρδίαν, και τους σκοπούς, και τους λόγους, και τας πράξεις του Κυβερνήτου, Κύριος άρξει υμών, Κύριος κυβερνήσει υμάς!

Χαίρε συ Κυβερνήτα της Ελλάδος. Διότι μετά τοσούτον πολυχρόνιον αποδημίαν επιστρέφεις εις την κοινήν πατρίδα, την βλέπεις, την χαιρετάς, όχι πλέον δούλην και στενάζουσαν υπό τον ζυγόν, αλλά ελευθέραν, αλλά δεχομένην σε Κυβερνήτην, και περιμένουσαν να σε ίδει να οδηγήσεις τα τέκνα της εις την αληθινήν ευδαιμονίαν, και εις την αληθινήν δόξαν. Ζήθι! Αλλά έχων ιερόν έμβλημα: ο Θεός και η δικαιοσύνη κυβερνήσουσι την Ελλάδα. Ζήθι! Αλλά κυβερνών ούτως, ώστε να αισθανθεί η Πατρίς, να καταλάβωμεν και ημείς, να επαναλάβει η αδέκαστος ιστορία, να αντιχήσωσι όλοι οι αιώνες, ότι ου συ, ουδέ ο υιός σου, ουδέ ο οικείος σου, ουδέ ο φίλος σου, ουδέ πνεύμα φατρίας, αλλ αληθώς αυτός ο νόμος του Θεού, αυτό το δίκαιον, αυτοί της Ελλάδος οι θεσμοί, κυβερνήσουσι την Ελλάδα, δια Σου!!!!

/ Εντονη μουσική υπόκρουση, και εν μέσω αυτής αφήνουν το ναό, κάτω από επευφημίες και ζητωκραυγές, και προχωρούν στο κτίριο όπου θα μείνει ο Καποδίστριας και θα έχει το Κυβερνείο του. Σαν φθάνουν…/

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ: Εξοχότατε, αυτή είναι η κατοικία σας! Εδώ είναι το γραφείον σας…Εδώ…..

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Πολύ καλά θα τα ιδώ αργότερον. Ας ίδωμεν τώρα τι έχουσι να μας ειπούν οι κύριοι Γραμματείς. Υμείς κύριε Γραμματεύ επί των Εσωτερικών….

ΛΟΝΤΟΣ: Εξοχότατε, το κράτος δεν είναι άλλο ει μη η Αίγινα, ο Πόρος και η Τροιζηνία, η Σαλαμίς, η Ελευσίνα και τα Μέγαρα. Εχομεν ακόμη και τινας νήσους εις το Αρχιπέλαγος, αλλά εις μικράς σχέσεις μεθ ημών ευρίσκονται οι Νομάρχαι, διότι οι Ολυμπιείς και οι πειραταί έγιναν πράγματι οι δεσπόται αυτών των νήσων: 4

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Υμείς κε Γραμματεύ επί των Οικονομικών;

ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ: Εξοχότατε, όχι μόνον χρήματα δεν υπάρχουσι εις το Ταμείον, αλλά ούτε Ταμείον, ουδέποτε υπήρξεν. Η οικονομική διαχείρισις δεν συνίσταται παρά μόνον εις κονδύλια απλά. Μη θαυμάσει η Υψηλότης σας εάν εις τα βιβλία μου δεν είναι όλα γεγραμμένα. Πολλά πράγματα έγιναν καλή τη πίστει. Αλλωστε και οι περιστάσεις εμπόδισαν να βάλλει τις εις τάξιν τα κατάστιχα. Πρέπει να προσθέσω, ότι ηναγκάσθημεν να προπωλήσωμεν την Δεκάτην εις το Αρχιπέλαγος προ του έτους. Τα μέλη του νομοθετικού ήθελαν τους μισθούς των, αλλ ημείς δεν είχομεν άλλο μέσον δια να τους πληρώσομεν. Επί τέλους, το λέγω με εντροπήν, δεν ήμην εις θέσιν να πληρώσω εις τους κτίστας και τους ξυλουργούς, τα έξοδα των επισκευών, αίτινες έγιναν εις το οίκημα το οποίον κατέχει η Υψηλότης σας, και παρακαλώ αυτήν να οίκτον περί των ανθρώπων τούτων, οίτινες απαιτούσι τα ημερομίσθιά των:

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Ο επί των Στρατιωτικών Γραμματεύς τι έχει να μας είπη;

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Εξοχότατε δεν έχομεν στρατόν, ουδέ πολεμοφόδια, διότι το Ναύπλιον και ο Ναύσταθμος ευρίσκονται εις χείρας του Γρίβα. Δεν έχω λοιπόν τίποτε να είπω προς την υμετέραν εξοχότητα. Οσο αφορά το υπουργείον το οποίον διευθύνω….

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Και ο κ. Γραμματεύς επί της Δικαιοσύνης;

ΣΟΥΤΣΟΣ: Λυπηρόν δι εμέ εξοχότατε, αλλά δεν έχω τίποτε να είπω. Δεν υφίστανται ούτε δικαστήρια, ούτε δικασταί!….

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Αθλία τουτέστιν η κατάσταση του Κράτους. Δια τούτο και χρειάζεται να εργασθώμεν πάσει δυνάμει. Εγώ προσωπικώς έθεσα ήδη εαυτόν εις την υπηρεσίαν του Εθνους. Σας καλώ να με ενισχύσητε….

ΙΩ.ΝΑΚΟΣ: Εξοχότατε, ημείς τα μέλη της Αντικυβερνητικής Επιτροπή, παραιτούμενα σήμερον του αξιώματός μας, συμφώνως τη εντολή της 3ης εν Τροιζήνι Εθνοσυνέλευσης, σας δίδομεν υπόσχεσιν ότι συνεχίσωμεν, παρά το πλευρόν σας, να εργαζόμεθα δια το καλόν της πατρίδος. Είμεθα βέβαιοι ότι ούτω θα πράξουν όλοι οι Ελληνες:

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Σας ευχαριστώ…. Σας ευχαριστώ… Και θα κάμνομε το παν δια την ανόρθωσιν της Πατρίδος!….

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΝΕΣ: Ολοι θα βοηθήσουμε το έργο σου… Ολοι…..

/ Τους χαιρετά, αρχίζει ένα δημοτικό τραγούδι. Ο Καποδίστριας ανεβαίνει τις σκάλες για το δωμάτιό του. Ολοι χειροκροτούν. Το δημοτικό δυναμώνει, και η συγκέντρωση του Λαού εξελίσσεται σε χορό, σε λαϊκό πανηγύρι/.

ΤΕΛΟΣ

Αρέσει σε %d bloggers: